NATUURFILM NEDERLAND

Verwonderde films over natuur in Nederland

Home Portfolio Over Natuurfilm Contact Social Media en Links

Natuurfilm

Van kindsbeen af struinde ik al rond in de natuur. Als puber had ik een eigen plekje, wat een verwilderd stukje aan de rivier achter de nieuwbouwwijk inhield. Toen ook dat stukje veranderde in een nieuwe wijk, zocht ik verderop een stukje natuur om me in terug te kunnen trekken.
Later volgde ik een cursus filmen, nog met een 8-mm camera. Daar had ik veel plezier van maar het kreeg geen duidelijk vervolg.
Pas op latere leeftijd heb ik, samen met mijn partner, de natuur a.h.w. herontdekt. De mogelijkheid om digitaal te fotograferen scheelde enorm in de kosten. Wat inhield dat je raak kon fotograferen, want wat je niet zinde gooide je gewoon weg.
Na enkele jaren fotografie miste ik het vastleggen van actie, interactie en beweging van al wat in de natuur voorkomt. Toen heb ik toch weer een filmcamera gekocht, en al gauw een betere versie.

Nederland

Ronduit spectaculaire landschappen heeft Nederland niet te bieden. Maar wie zijn focus anders richt, beseft al gauw dat een mensenleven amper genoeg is om alle natuur en natuurgebieden in Nederland te leren kennen. Weinig andere landen ter wereld bieden zoveel afwisseling op zo'n kleine oppervlakte. Maar ook in de eigen tuin blijkt, bij wat intensiever speuren, ongelooflijk veel te krioelen en te bewegen.
Pas de laatste jaren is, ook in de media, meer aandacht voor natuur in de eigen omgeving. En terecht!, want natuur om de hoek wordt, vanuit politiek en maatschappij, juist omdat er zo'n grote druk op ligt vanwege de dichte bevolking, stevig vertroeteld, onderhouden en nieuw ontwikkeld.
 

Natuurfilm Nederland

Wat ligt er meer voor de hand dan juist de Nederlandse natuur in beeld te brengen? Nieuwkomers als de tijgerspin, terug-van-weggeweest zoals de kraanvogels, maar ook interactie tussen 'gewone' vogels, zoals b.v. puberende koolmezen die het leuk vinden om buurvrouw boomklever op stang te krijgen, of een eekhoorn die het leuk vindt om een jonge specht de stuipen op het lijf te jagen. Er is zoveel te zien en te ontdekken, dat de Nederlandse natuur een onuitputtelijke bron van vreugde, voldoening en humor blijkt te zijn. Dat geeft verwondering en verbazing, en last but not least: verbondenheid.